Other Lang,

Ripulin syyt? Kuinka ripuli menee?

Ripuli on tila, jossa ulostus on normaalia hitaampaa. Lisääntynyt halu käydä wc: ssä suolen liikkeiden heikentymisen seurauksena on yksi lietehoidon aiheuttamista valituksista. Ripuliksi pidetään vetistä erittymistä enemmän kuin kolme kertaa päivässä. Vakavan ripulin tapauksissa voi menettää jopa 13–14 litraa nestettä päivässä. Suurimmat ripulin oireet ovat kuivuminen tai liete, kiireellinen ja jatkuva wc-käynti, inkontinenssi, jano, oksentelu, heikkous ja kaasu vatsan alueella. Ripuli, joka voi ilmetä monista eri syistä, kehittyy usein ympäristötekijöiden vuoksi. Ripulissa on tasoja, lievän ripulin tapauksessa voidaan yrittää hallita tilannetta hyvillä asioilla.

Kesällä ripustetaan kesällä usein ripulia, jotka ovat pääosin 0–5-vuotiaita. Diabeettistä ripulia pidetään yli 6-7 rintamaitoa saaneilla vauvoilla ja yli 3 vesipitoista ulosteta lapsilla, jotka eivät saa rintamaitoa. Usein käymälöiden yhteydessä tämä taulukko ei yleensä ole ripulia, jos ulostaminen ei ole vetistä.

Mitkä ovat ripulin oireet?

Ripulin oireet on lueteltu häiriön vakavuuden mukaan. Jos henkilö on menettänyt pienen määrän nestettä, oireet voivat ilmaantua janoon. Oireet ovat vakavampia, jos nestehäviö on 10% kehosta. Niinpä yleisimmät ripulin oireet ovat seuraavat;

 • Nesteen erittyminen,
 • Kiireellinen uloste ja inkontinenssi,
 • Liiallinen uloste,
 • jano
 • Pahoinvointi ja oksentelu,
 • Kuume nousu,
 • heikkous,
 • Vatsakipu ja kaasu

Kesällä esiintyvät bakteeri-infektiot ovat yleensä; kuume, oksentelu, pahoinvointi ja vatsakipu. Kuume kehossa voi joskus nousta yli 39 astetta. Suurin vaara lapsille tänä aikana, ripuli ja oksentelu. Oksentelu ripulin kanssa johtaa huomattavaan nestehukkaan kehossa. Siksi on erittäin tärkeää, että perheet kiinnittävät huomiota lasten ripulin ja oksentelun vakavuuteen. Kun ripuliin liittyy oksentelu, kehossa tarvittavaa nesteen määrää ei voida tasapainottaa, koska lapsi ei voi saada tarpeeksi ravitsemusta ja juomaa. Ilman varotoimenpiteitä vakava nestehäviö kehosta voi johtaa akuuttiin munuaisten vajaatoimintaan. Tästä syystä lapsille tulisi antaa runsaasti vettä ja juomia, kuten ayraania ja hedelmämehua, ja menetetty neste tulisi ottaa uudelleen.

Ripuli-itu voi siirtyä helposti ihmisestä toiseen, etenkin lapsesta toiseen. Yleensä se voi levitä nopeasti pienten lasten keskuudessa, jotka eivät ole vielä täysin oppineet puhdistamaan wc: tä. Lasten ja aikuisten tulee pestä kätensä heti käymälään mennessä.

Ripuli aiheuttaa?

Bakteeritaudit voivat kasvaa helposti ja nopeasti ruoassa nousevan ilman lämpötilan noustessa. Elintarvikkeiden säilytysolosuhteista riippuen niiden tuottamat mikrobit ja toksiinit lisääntyvät. Lapset, jotka käyttävät tätä infektiota sisältäviä ruokia, kärsivät usein ripulista, joka tunnetaan nimellä gastroenteriitti. Tätä varten ei pitäisi kuluttaa ruokia, jotka on jätetty pitkään auki.

Ripulia voi esiintyä ohimenevän tilan, kuten bakteeri-infektion tai jatkuvan sairauden, kuten suolen, takia. Ripulin yleisimmät syyt ovat:

 • Suoliston mikrobitaudit veden ja ruoan kautta
 • Suvaitsemattomuus ruokia, kuten maitoa ja maitotuotteita
 • loiset
 • Laksatiivinen käyttö
 • Huumeisiin liittyvät haittavaikutukset
 • Sairaudet, jotka häiritsevät suoliston rakennetta, kuten tulehduksellinen suolistosairaus
 • Suolen toimintahäiriöt, kuten ärtyvä suolen sairaus

On monia erilaisia bakteereita, jotka aiheuttavat ripulia. Viruksia, kuten rotavirus, Norwalk, Astro-virus, ei voida hoitaa antibiooteilla. Bakteerien, kuten Campylobacter, Salmonella, Shigella ja Escherichia coli, aiheuttama ripuli voidaan hoitaa antibiooteilla; mutta yleensä henkilö on jo alkanut parantua, kunnes bakteerit on tunnistettu.

Ripulihoito: mikä on hyötyä ripulista?

Potilailla, joilla on yleinen ripuli, pahoinvointi ja oksentelu, sekoitetaan 1 litra keitettyä jäähdytettyä vettä, 1 rkl sokeria, 1 tl ruokasuolaa ja 1 tl karbonaattia ja valmistettu seos juodaan usein. Vakavammissa tapauksissa, jos henkilöä ei voida ruokkia suun kautta, jos on kuumetta ja pitkittynyttä ripulia (yli 24 tuntia), neste- ja elektrolyyttilisäys tulee suorittaa sairaalalaskimoissa ja ripulin hoidon suunnittelu tulisi suunnitella ulosteesta.

Oikea ravitsemus on erittäin tärkeää ripulin aikana. Tänä aikana minun ei pitäisi kuluttaa rasvaisia ​​ja kuitupitoisia ruokia. Peruna ja banaani ovat tärkeimmät ruoka-aineet kaliumhäviön estämiseksi vastauksena kysymykseen siitä, mikä on hyvä ripulia varten. Ripulihyvää ruokaa ovat keitto, keitetyt, sose, pastaa ja riisi. Niiden kulutus on hyödyllistä ripulin lopettamiseksi. Tärkein osa ripulin hoidossa on estää nesteiden ja elektrolyyttien menetykset.

Tärkeimpiä kohtia ripulin hoidossa on antaa keholle mahdollisuus ottaa ripulin menettämät nesteet ja suolat takaisin, ylläpitää ravitsemusta ja ottaa heti yhteys lääkäriin. Suurin osa lasten ripulista on lievää tai kohtalaista ripulia, ja sitä voidaan hoitaa kotona. Ensimmäiset toteutettavat toimenpiteet ovat:

Lievän ripulin tapauksissa, joissa ei ole jatkuvaa oksentelua ja kuumetta, runsaan määrän vettä on hyvä ripulia varten. Jos vauvalla on ripulia, on syytä ottaa rintamaito. Jano-oireita tulee seurata hallitusti.

Kohtalaisen ripulin tapauksissa levottomuus ja jano alkavat ilmestyä enemmän. Jos lapsi on yli 6 kuukautta vanhempi, apteekista saatavia ripulin sarjoja voidaan käyttää.

Jos esiintyy jatkuvaa ja kroonista ripulia, on kuultava lääkäriä ja suoritettava tarvittavat tutkimukset.

Joitakin testejä voidaan tarvita ripulin diagnoosiksi lääkärintarkastuksen jälkeen.

 • Fekaaliviljely sekä bakteeri- ja loistartunnat
 • Verikokeet tiettyjen sairauksien sulkemiseksi pois,
 • Paastokoe ruuan intoleranssin osoittamiseksi,
 • Ne luetellaan endoskooppisina tutkimuksina, kuten sigmoidoskopia tai kolonoskopia, jolla tutkitaan suora osa suolistasi.

Käytetäänkö antibioottia ripulin hoidossa?

Suurin osa lasten ripulista voi johtua viruksista ja häviää itsestään 3-6 päivän kuluessa. Antibiootit eivät tappaa viruksia, joten antibioottien käyttöä ei tarvita useimmissa ripulitapauksissa. Antibioottien käyttö voi kuitenkin olla tarpeen ripulissa, jossa on uloste (verinen ripuli), jossa on korkea veri ja lima, korkea kuume ja vaikea vatsakipu. Mikrobilääkehoito vaaditaan bakteeri- ja alkueläin ripuliin, ja asianmukainen hoito aloitetaan. Jos vatsakipua ja ripulia on, antibiootteja ei tule käyttää ilman lääkärin kuulemista. Ripuliinilla lapsille ei yleensä tarvitse antaa mitään ripulilääkkeitä. Nämä lääkkeet eivät edistä ripulin lopettamista, aiheuttavat joskus vakavaa haittaa.

Ripuliruoat

Varsinkin maitoa, kermaa, majoneesia ja lihaa sisältävät elintarvikkeet, jotka on jätetty pitkään lomabuffetteihin, voivat aiheuttaa ripulia lapsille, ja lapset tulisi pitää poissa näistä ruuista. Nopeasti sulavat ja helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten jäätelö ja suklaa, voivat myös aiheuttaa ripulia lapsille. Tältä osin on oltava varovainen.

Koska epähygieeninen juomavesi sisältää bakteereja, se voi aiheuttaa ripulia kesällä. Ripuli voi levitä nopeasti johtuen uima-altaista, joita lapset käyttävät kesällä. Altaoista niellä olevat mikrobivedet voivat aiheuttaa ripulia. Sinun on varmistettava, että uima-altaat ovat puhtaita. Kesäisin aikuisten ja lasten säännöllinen puhdistus on tarkoituksenmukaista yleistä puhdistusta varten.

Ripuli ja oksentelu samanaikaisesti lapsilla lisää nestehukkaa. Tässä tapauksessa lapselle on annettava nestemäinen lisä. Jos nestehäviö on nopea ja häviämistä ei voida ratkaista, se voi olla hengenvaarallinen. Kun kehon vedenhukka lisääntyy, lasten huulet, suun kuivuus lisääntyvät, esiintyy jatkuvaa uneliaisuutta, silmämunan romahtamista, pulssin kiihtymistä, käsien ja jalkojen kylmyyttä. Jos sinulla on näitä ripulia aiheuttavia oireita, ota yhteys lääkäriisi mahdollisimman pian. Jos lapsi ei pääse tarpeeksi nestettä suusta, voidaan antaa laskimonsisäistä nestettä ja elektrolyyttilisää. Tänä aikana lapselle ei pidä antaa hiilihapotettuja ja sokeripitoisia juomia. Tällaisten juomien uskotaan olevan käyttökelpoisia ripulissa; tämä on kuitenkin väärin. Ripulin estämiseksi ei pidä antaa kasviperäisiä tuotteita.

Araç çubuğuna atla