Mitä on ruokamyrkytys? Ruokamyrkytys milloin lääkäriin

Deal Score0
Deal Score0

Ruokamyrkytys tapahtuu mikro-organismien tai bakteeritoksiinien aiheuttaman pilaantuneen ruoan kulutuksen seurauksena. Ruoka myrkytyksen tyypillisiä oireita ovat vatsakipu, ripuli ja oksentelu. Lievät myrkytykset paranevat yleensä itsestään muutamassa päivässä. Vakavissa tapauksissa potilaita tulee hoitaa sairaalassa.

Mitkä ovat elintarvikemyrkytysten syyt?

Ruokamyrkytys tapahtuu mikro-organismien tai niiden toksiinien saastuttamien elintarvikkeiden kulutuksen seurauksena. Tärkein syy ruoan saastumiseen on riittämätön hygienia tuotannon, kuljetuksen, varastoinnin tai jalostuksen aikana. Ruokamyrkytys voidaan käsitellä kolmessa ryhmässä.


RATKAISEN ELINTARVIKERJEN MYRKYTYS

Bakteeritoksiinit ovat yleisimmät syyt ruokamyrkytykseen. Bakteeriruokamyrkytys voi tapahtua kahdella tavalla:

  • Kun nautitaan bakteeritoksiinien saastuttamaa ruokaa, nämä toksiinit voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.
  • Bakteereja sisältävien ruokien kulutuksen jälkeen nämä bakteerit erittävät toksiineja kehossa ja voivat aiheuttaa myrkytyksen.

Yleisimpiä bakteeriruokamyrkytysten aiheuttajia ovat Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli ja Listeria. Nämä bakteerit leviävät pääasiassa eläinruoista.

RATKAISET RUOKAMATON

Yksi yleisimmistä muista kuin bakteereista aiheutuvien elintarvikemyrkytysten syistä;

  • Myrkylliset sienet
  • loiset
  • Raskasmetallit (arseeni, lyijy, kadmium)
  • Eläinperäisiä toksiineja löytyy.

VIRUKSESSA LIITTYVÄT DIGESTIIVISET JÄRJESTELMÄTIEDOT

Virusten aiheuttamat ruuansulatuskanavan tulehdukset voidaan myös pitää ruokamyrkytyksenä. Lääkärit viittaavat todennäköisemmin ruoan kautta leviäviin virusinfektioihin. Nämä infektiot johtuvat pääasiassa noroviruksesta, rotaviruksesta, hepatiitti A -viruksesta ja hepatiitti E viruksesta.

Mitkä ovat elintarvikemyrkytysoireet?

Ruokamyrkytysoireet voivat olla erilaisia ​​syystä riippuen. On kuitenkin joitain alkuoireita, joita esiintyy melkein aina. Nämä varhaiset elintarvikemyrkytysoireet ovat yleensä pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja vatsan kouristuksia. Nämä oireet alkavat yleensä ilmaantua nopeasti muutamassa tunnissa bakteeritoksiinin saapumisesta kehoon. Nämä myrkytysoireet kuitenkin katoavat yleensä muutamassa päivässä. Stafülokokkien bakteerien erittämät stafylokokkitoksiinit, jotka ovat yksi elintarvikkeita myrkyttävistä aineista, aiheuttavat yleensä epämukavuutta vain yhden päivän ajan, minkä jälkeen elin puhdistetaan toksiineista ja oireet katoavat.

Ruokamyrkytysoireet eivät usein ole vakavia ja häviävät itsestään muutaman päivän kuluttua, vaikka niitä ei hoidetakaan. Joskus voi kuitenkin esiintyä vaikeaa oksentelua, vaikeaa ripulia ja veristä ripulia, jolla on vakavia ja näkyviä oireita, kuten vakava myrkytys. Vakavien oireiden esiintyessä on elintärkeää hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

Kuinka ruoka myrkytykset diagnosoidaan?

Potilaalta otettu historia on erittäin tärkeä ruoka myrkytyksen diagnoosissa. Lääkäri tiedustelee potilaan oireita ja oireita ja kuinka kauan he ovat jatkaneet. Jos epäillään ruokamyrkytystä, se haluaa tietää tarkalleen, minkä ruuan olet kuluttanut tunti ennen oireiden puhkeamista. Sitten hän tutkii potilasta saadakseen tietoja kehon lämpötilasta, verenpaineesta, pulssista ja yleisestä tilasta.

Bakteeripatogeenien, niiden toksiinien tai muiden veressä, seerumissa tai ulosteissa olevien toksiinien tunnistaminen on periaatteessa mahdollista laboratoriotestien avulla. Ruokamyrkytysten laboratoriokokeita ja sen diagnosointia ei kuitenkaan käytetä paljon.

Nämä testit; esimerkiksi kun epäillään Listeria-tartuntaa, joka vaatii hoitoa antibiooteilla, vaaditaan sopivan antibiootin valinta.

Kuinka ruokamyrkytys hoidetaan?

Ruokamyrkytyksen yhteydessä oireet katoavat yleensä 1 – 3 päivän kuluttua. Tänä aikana elin reagoi ripulin ja oksentelun kautta erittyen siten toksiiniin. Koska ripulia ja oksentelua liittyy elektrolyyttien ja nesteiden menetykseen, ruokamyrkytys keskittyy pääasiassa tämän menetyksen tasapainottamiseen.

Potilaiden tulee siksi ottaa paljon nesteitä. Kivennäisveden ja yrttitee kulutus on tässä suhteessa erittäin hyödyllistä. Potilaalle voidaan antaa erityinen jauheseos, joka sisältää kehon tarvitsemat elektrolyytit sekoittamalla veteen. Kotona voidaan saada sekoittamalla vastaava seos 1 litra vettä, 8 pyyhkäisyä ruokalusikallista rakeistettua sokeria ja 1 pyyhi ruokalusikallista ruokasuolaa. Jos potilas ei pysty vastaanottamaan nestettä suusta, neste-elektrolyyttilisäystä voidaan tarvita.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Login/Register access is temporary disabled
Araç çubuğuna atla