Norway,

Amning: om att amma

Modermælken er den bedste ernæring for dit lille barn. Modermælken indeholder præcis de næringsstoffer og i den mængde, dit barn har brug for. Derudover indeholder modermælken vigtige antistoffer og beskytter derfor barnet imod børne- og infektionssygdomme i barnets første måneder. Modermælken kan endog forsinke og forebygge allergi!

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man, så vidt det er muligt, udelukkende ammer sit barn de første 4-6 måneder af barnets liv. Herefter kan man langsomt gå over til mere fast føde.

Råmælk

De første gange barnet sutter, vil det være råmælk, barnet får. Selvom du sikkert ikke føler, du har mælk i brysterne, vil barnet alligevel få lidt råmælk – mængden af mælk er ikke ret stor, men det er tilstrækkeligt til at dække behovet hos den lille nyfødte. Råmælken er vigtig, idet den indeholder store mængder antistoffer, der beskytter barnet mod infektioner samtidig med, at den sætter gang i barnets tarmfunktion.

Mælken løber til

3-5 dage efter fødslen løber den “rigtige” mælk til. Du vil ikke være i tvivl, når det sker – dine bryster bliver meget hårde og spændte! Det kan vanskeliggøre at barnet kan få rigtigt fat, og det kan derfor hjælpe at presse lidt mælk ud med hånden, så dit bryst bliver lidt blødere og dermed lettere for dit barn at få fat i.

Alle børn er født med en sutterefleks, og det betyder, at barnet allerede fra starten vil søge brystet. Det er vigtigt at barnet får ordentligt fat, når du starter amningen. Hele det brune område rundt om brystvorten skal være ude af syne (med mindre du har et stort brunt område), så selve brystvorten ligger langt tilbage i barnets mund. Barnets læber skal være godt krænget tilbage, og med det bageste af tungen kan barnet nu presse brystvorten op mod ganen og herefter pumpe mælken ud ved hjælp af kæber og tunge.

I begyndelsen vil du sikkert være usikker, hvis det er dit første barn, og det er da heller ikke altid lige let i starten. Det kræver ofte stor tålmodighed og mange forsøg, inden det lykkes. Det er bedst at lægge barnet til kort tid efter fødslen. Hvis ikke det lykkes, må du forsøge igen, når barnet viser tegn på, at det har lyst. Det er vigtigt, at du har ro omkring dig, indtil du og barnet mestrer amningen til fulde.

Når barnet har rigtigt fat, skal du sørge for, at brystet bliver helt tømt, før du eventuelt skifter over til det andet. Derved undgår du mælkeknuder og brystbetændelse, og derudover sikrer du, at dit barn får den fede mælk. Når du starter med at amme, vil den første mælk nemlig være mere tørstslukkende, mens den sidste mælk i brystet vil være mere fed.

Sørg for at du sidder behageligt, mens du ammer. Det kan tage lang tid at amme, så læg evt. nogle puder under armen, så du får så meget hvile som muligt. Det er også vigtigt, at du sidder rigtigt i forhold til barnet. Du skal sørge for, at barnet ikke skal dreje hovedet for at få fat, og nakken skal være let tilbagelagt, så næsen er fri. Du kan sagtens ligge ned og amme med en pude under armen – det kan være en stor fordel om natten! Spørg personalet til råds, mens du er på hospitalet, så du får den bedst mulige start på amningen.

Sørg for at få masser af hvile, da amning er meget trættende – sov eventuelt når barnet sover – og drik rigeligt med væske.

Du vil sikkert ind imellem spekulere på, om du har mælk nok, men som oftest vil dine spekulationer være ubegrundede. Heldigvis går udbud og efterspørgsel som regel op i en højere enhed – jo oftere du lægger dit barn til, jo mere mælk vil du producere. Det er dog ikke helt ualmindeligt, at der opstår problemer med amningen af den ene eller anden art…

Ammeindlæg

De fleste kvinder vil nok opleve, at der løber mælk ud af brysterne i løbet af den periode barnet ammes – det kan især ske, hvis der er gået flere timer siden sidste amning i forhold til normalt. Dine bryster vil blive fyldte med mælk, og på et tidspunkt vil det sikkert løbe ud. Mange oplever også, at det bryst, der ikke ammes, begynder at løbe, når barnet bliver lagt til. Det er derfor en god idé at bruge ammeindlæg. Ammeindlæg kan købes i de fleste dagligvarebutikker, i Matas, på apoteket og i butikker, der sælger børnetøj og -udstyr.

Der findes flere forskellige typer ammeindlæg på markedet. Hvis du har problemer med en type, kan du altid prøve med en anden, der måske er mere behagelig for dig. Sørg for at skifte ammeindlæg ofte uanset type.

Sprækker og sår på brystvorterne

Det er ikke ualmindeligt med sår og sprækker på brystvorterne især i begyndelsen. Det kan bl.a. opstå, hvis dit barn ikke får ordentligt fat, når det sutter. “Trækket” vil være så stort på brystvorten, at der kommer hul på huden, og det kan da være meget smertefuldt at amme.

Sørg for at barnet sutter rigtigt og skift stilling, hvis barnet ikke har ordentligt fat. Lad barnet sutte ved det mindst ømme bryst først, og sørg for at brystet bliver tømt helt, før du skifter til det andet. Undgå sæbe og syntetisk tøj, da det kan irritere brystet.

Hvis skaden allerede er sket, kan man købe nogle muslingeskaller, der kan være til stor hjælp. Muslingeskallerne indeholder mineraler, der virker helende på huden, og de forhindrer tøjet i at gnide op mod såret. Derudover dannes der et vakuum under muslingeskallen, og det bevirker, at huden er fugtig, så der ikke dannes tyk sårskorpe – det kan nemlig være meget smertefuldt at amme, hvis der er sårskorpe, idet barnet vil hive såret af, når det sutter. Skallerne kan købes på flere hospitaler og på apoteket. Man kan endvidere købe en del forskellige cremer til at smøre på såret. Vær dog opmærksom på, at cremens indhold kan risikere at blive overført til dit barn, når du ammer.

Mælkeknuder og brystbetændelse

Især i begyndelsen kan du have meget spændte og hårde bryster, og du vil måske opleve at dit bryst er meget knudret. Det betyder, at der sidder ophobet mælk i mælkegangene, og du skal sørge for at få brystet tømt, inden det udvikler sig til en eventuel brystbetændelse.

Et varmt bad før du ammer, kan måske hjælpe, eller du kan massere brystet på de ømme områder. Det er en god idé at amme i forskellige stillinger fra gang til gang, så brystet tømmes forskelligt. Lad dit barn sutte på det ene bryst til det er helt tømt, før du skifter til det andet.

Hvis skaden er sket, vil du opleve, at dit bryst bliver meget ømt, rødt og varmt, hvor mælken sidder tilstoppet. Du vil sikkert føle dig meget sløj og have høj feber. Det er bedst, du kontakter din læge, og isæt hvis feberen ikke er faldet i løbet af et døgn! Det kan være hårdt arbejde at få løsnet op for tilstoppede mælkegange. Det bedste, du kan gøre, er at lægge dit barn til så ofte som muligt og i øvrigt følge ovenstående gode råd samt din læges anvisninger. Du vil sandsynligvis ikke få penicillin for brystbetændelsen, da medicinen vil blive overført til dit barn via mælken.

Brystbetændelse kan også opstå af kulde. Tilsyneladende er der nogle kvinder, der har større tendens til brystbetændelse end andre. Sørg for at du holder dig varm specielt om fødderne. Brug eventuelt ammeindlæg af uld, der holder godt på varmen.

Araç çubuğuna atla